Επιμορφωτικά σεμινάρια θεατρικής αγωγής ενηλίκων


Σεπτέμβριος 2020 έως Μάιος 2021

Για ενήλικες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, βιβλιοθηκονόμους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφράση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων οργανώνονται:

  • διαδικτυακά σεμινάρια
  • σεμινάρια με φυσική παρουσία
που καλύπτουν παράλληλες ενότητες της θεατρικής αγωγής.
Oι ανάγκες των συμμετεχόντων τα τελευταία χρόνια αλλά και οι ιδιόμορφες συνθήκες της εποχής διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το επίκεντρο της φιλοσοφίας μας παραμένει σταθερό:

Η ανθρωπότητα στηρίζεται στις ιστορίες της, καταλαβαίνει τον κόσμο από τις ιστορίες, παρηγορείται μέσα στις ιστορίες και προχωρά.
Στο Εργαστήρι επιδιώκουμε να έχουμε την ίδια αποστολή: να αναδεικνύουμε, να διερευνούμε, να μοιραζόμαστε, καθως βουτάμε βαθιά μέσα στις ιστορίες.
Πέγκυ Στεφανίδου-ΤσιτσιρίκουΔ/ντρια Εργαστηρίου θεάτρου-Ξένια Καλογεροπούλου,
Εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education)

Αξιοποιώντας τα νέα μέσα και εργαλεία επιδιώκουμε την δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου, ανανεωμένου προγράμματος του εργαστήριου με ευέλικτό πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε ενήλικες σε όλη την ελληνική περιφέρεια και στο εξωτερικό.
Σε αυτό τον άξονα διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα με αυτοτελή σεμινάρια μέσα στη χρονιά που καλύπτουν παράλληλες ενότητες της θεατρικής αγωγής. Κάποιοι κύκλοι είναι αποκλειστικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Zoom ενώ ορισμένοι οργανώνονται με την φυσική παρουσία στη τάξη. Ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει μια ενότητα ή και περισσότερες (με δυνατότητα έκπτωσης ανάλογα τον αριθμό κύκλων που επιλέγει).

A’ Kύκλος
Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:

Βασικές Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος με αφορμή τη Λογοτεχνία.

από την Πέγκυ Στεφανίδου,
εκπαιδευτικός θεάτρου
(MA in Drama in Education),
διευθύντρια του Εργαστηρίου.

Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές και αξίες του εκπαιδευτικού δράματος όπως αποκαλύπτονται μέσα από την λογοτεχνία. Με αφορμή κατάλληλα επιλεγμένων λογοτεχνικών έργων θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε από τα ίδια τα κείμενα και μέσω των λέξεων και των εικόνων του συγγραφέα τις πράξεις των ηρώων και πώς αυτές επηρεάζουν τους ίδιους τους ήρωες και τον κόσμο τους. Βασική μέριμνα είναι να παρακολουθήσουμε πώς αυτοί οι μηχανισμοί ενεργοποιούνται καθώς προσφέρουμε ανάλογες εμπειρίες σε ομάδες παιδιών και εφήβων.Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αναγνώσεις των λογοτεχνικών έργων και το εκπαιδευτικό δράμα διαμεσολαβεί μεταξύ του λόγου του συγγραφέα και των συμμετεχόντων. Με τεχνικές θεάτρου και δράματος εμβαθύνουμε στα κείμενα, πέρα από φιλολογικές αναλύσεις και ερμηνείες. Καθώς δουλεύουμε μέσα από τις πράξεις των ηρώων και με βοηθό τα αντικείμενα της κάθε ιστορίας, θέτουμε καλά δομημένες ερωτήσεις, αυτοσχεδιάζουμε, ορίζουμε τον χώρο, γράφουμε, προετοιμάζουμε σκηνές σε ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος όσα συμβαίνουν στα λογοτεχνικά έργα αλλά και τους τρόπους που αυτά συσχετίζονται με την ανθρωπότητα και την κοινωνία που ζούμε.Στο σεμινάριο αυτό θα δουλέψουμε μέσα από ανάλογα σχέδια εργασίας και παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κάνουν τις δικές τους απόπειρες σχεδιασμού και με την υποστήριξη της εισηγήτριας.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του zoom.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, βιβλιοθηκονόμους και σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση και την λογοτεχνία δουλεύοντας με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό δράμα για πρώτη φορά.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
Έναρξη 03/10 έως 11/10/2020
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11.00-13.30
Σύνολο: 10 ώρες
Κόστος: 80 ευρώ
Έναρξη εγγραφών: 24 Αυγούστου

B’ Kύκλος
Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:
Σώμα, Αυτοσχεδιασμος, Ρυθμός, Φωνή, Λόγος, Φαντασία, Παιχνίδι… Πώς μπορώ να κάνω μάθημα αλλιώς;
Η ικανότητα και η ευελιξία προσαρμογής σε νέες συνθήκες.

με τη Σοφία Πάσχου Σκηνοθέτης , Δασκάλα θεάτρου.
Έναρξη 14/11 έως 22/11/2020 Κάθε Σάββατο και Κυριακή, 17.00-19.30
Σύνολο: 10 ώρες
Κόστος: 80 ευρώ
Έναρξη εγγραφών: 24 Αυγούστου

Για το 2021 προγραμματίζονται…
  • Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: Εκπαιδευτικό δράμα και κλασσικό παραμύθι, από την Πέγκυ Στεφανίδου.
  • Master class με τον Chris Cooper.
  • Σεμιναρίo με φυσική παρουσία με τη Σοφία Πάσχου με θέμα Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ.
  • Σεμινάριο με τη Σοφία Πάσχου που αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει τις διδασκαλίες της.
Μείνετε συντονισμένοι……Για πληροφορίες και εγγραφές:
Υπεύθυνη Εποπτείας του Εργαστηρίου: Αντωνία Βλάχου
(6977843378)
info@ergastiritheatroukalogeropoulou.com

ωράριο γραμματείας (μόνο τηλεφωνικά): Δευτέρα έως Πέμπτη, 11.00-14.00