Εκπαιδευτικό Δράμα


Εκπαιδευτικό δράμα και κλασσικό παραμύθι.

από την Πέγκυ Στεφανίδου,
εκπαιδευτικός θεάτρου
(MA in Drama in Education).

Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου με σκοπό να προσεγγίσουμε το κλασσικό παραμύθι.

Θα μας απασχολήσουν οι διαφορετικοί τρόποι αφήγησης, ο αυτοσχεδιασμός, η επιλογή των αντικειμένων, οι συγκεκριμένες λέξεις και εικόνες, ο χώρος και ο τόπος καθώς εντοπίζουμε και διερευνούμε τους ήρωες και τις πράξεις τους.

Πώς περνάμε από το γνωστό και ίσως δεδομένο στο να βρούμε το δικό μας κέντρο της ιστορίας και να δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά να “κρατηθούν” από αυτό και να το πάνε παραμέσα και παραπέρα ανακαλύπτοντας αυτά που συμβαίνουν μέσα τους και γύρω τους; Για ποιες ηλικίες παιδιών και για ποιές ομάδες νέων επιλέγουμε τα κλασικά παραμύθια; Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι αρχικά να απολαύσουμε εμείς ως ομάδα την αναζήτηση και την ανακάλυψη που μας επιφυλάσσει αυτή η εμπειρία.

Στην συνέχεια οργανώνοντας το αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις βασικές αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος και θα αποπειραθούμε να βάλουμε την βάση για νέους σχεδιασμούς μαθημάτων που θα προκύψουν από την ομάδα με αφορμή τα κλασικά παραμύθια που κουβαλάμε όλοι στις αποσκευές μας.

Αφορμή για αυτή την απόπειρα θα είναι η ιστορία αυτού του κοριτσιού με τον κόκκινο σκούφο ή αλλιώς της Ρουμπίνης. Όσοι έχουν ξαναδουλέψει μαζί μας με αφορμή αυτήν την ιστορία είναι ευπρόσδεκτοι ώστε να ανακαλύψουν νέες πτυχές και να εμπλουτίσουν την ομάδα μας με την εμπειρία τους.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του zoom. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, βιβλιοθηκονόμους και σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση και την λογοτεχνία δουλεύοντας με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό δράμα για πρώτη φορά.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.