Η Σωματική Επικοινωνία του Δασκάλου

Η Σωματική Επικοινωνία του Δασκάλου

Το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου οργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα “Η Σωματική Επικοινωνία του Δασκάλου”.
Από τη Σοφία Πάσχου, σκηνοθέτης, δασκάλα θεάτρου.

Δείτε εδώ την αφίσα του προγράμματος.


Η Σοφία Πάσχου, αναφερόμενη στο σεμινάριο:

Στη διδασκαλία, και ειδικότερα στη διδασκαλία θεάτρου ή θεατρικού παιχνιδιού, ο ρυθμός και η αίσθησή του είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία. Όταν διδάσκει κάποιος, το σώμα του πρέπει να είναι ενεργό, ζωντανό για να ‘περάσει’ η πληροφορία, η άσκηση. Θα επικεντρωθούμε σ’ αυτό ακριβώς το σημείο. Πριν μιλήσουμε για παιχνίδια, ασκήσεις, για το σχεδιασμό του μαθήματος, το πιο σημαντικό είναι η αυτοπεποίθηση, αλλιώς το σώμα είναι αμήχανο και το παιδί δεν ακολουθεί. Ο δάσκαλος είναι σημαντικό να μάθει να γίνεται παιδί, να μάθει να παίζει χωρίς να κρίνει και να μπλοκάρει τον εαυτό του. Αυτό προκαλεί ασφάλεια στο παιδί και έτσι σταδιακά ανοίγεται και ακολουθεί τη διαδικασία. Στόχος είναι ο ίδιος ο δάσκαλος, το σώμα του, η επικοινωνία του με τα παιδιά. Πώς να ξαναγίνει ο ίδιος παιδί.
Ήδη έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε: το σώμα, τη φωνή, τη φαντασία. Θα μάθουμε να τα αξιοποιούμε, θα μάθουμε πως αυτά τα εργαλεία είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε αυτό που εμείς θέλουμε. Θα μάθουμε να προσαρμόζουμε το υλικό/σχεδιασμό στην εκάστοτε συνθήκη, να μην εγκλωβιζόμαστε από έναν προαποφασισμένο σχεδιασμό αλλά να δημιουργούμε υλικά στο εδώ και τώρα. Πέρα από το αντικείμενο της διδασκαλίας, διαπραγματευόμαστε και τον ίδιο τον τρόπο.


Το σεμινάριο θα γίνει μέσω της πλατφόρμας του zoom. Απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά σε ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν ήδη διδαχθεί από τη Σοφία Πάσχου, αλλά και όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν πρώτη φορά.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, 18:00-20:30.
Κόστος: 65 ευρώ.


Για πληροφορίες και εγγραφές:
Ωράριο Γραμματείας (μόνο τηλεφωνικά):
Τρίτη – Πέμπτη
, 11:00-2:00 και Παρασκευή, 6:00-9:00.
σταθερό: 210 3249829
κινητό: 6977843378
email: info@ergastiritheatroukalogeropoulou.com
Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Η Σοφία Πάσχου σπούδασε στη Δραματική Σχολή “Αρχή” και στη LISPA (London International School Of Performing Arts) στο Λονδίνο. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Pedagogical Training Program στη LISPA. Στη συνέχεια εντάχθηκε ως καθηγήτρια στο δυναμικό της σχολής και δίδαξε στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Patari Project”, με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “10cm Up”, “Οδύσσεια”, “Ο Μπαλ στον Αέρα”, “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο”, “Μύτη”, “Χιονάνοι”, “Θεογονία, Ένα Μεγάλο Γλέντι” (μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) και “Τέσσερις Εποχές” (Εναλλακτική Σκηνή Εθνική Λυρικής Σκηνής). Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Τραμπάλα” (Εθνικό Θέατρο), “Σκλαβί” (θέατρο Πόρτα, σε συν-σκηνοθεσία με τον Θ. Μοσχόπουλο), “Mute” (θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συν-σκηνοθεσία με τον Γιώργο Χρυσοστόμου) και “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Lilo Baur, Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, Dessislava Stefanova, με τις ομάδες Out of Chaos, Βabakas κ.α. Έχει επιμεληθεί την κίνηση στις παραστάσεις “Ιφιγένεια εν Ταύροις” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, ΚΘΒΕ), “Η Δίκη του Κ” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, θέατρο Πόρτα), “Άφιξις” (σκην. Ι. Βουλγαράκη, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου), “Καντίντ ή η Αισιοδοξία” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, θέατρο Πόρτα), “Φάρεναιτ 451” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, Φεστιβάλ Αθηνών), “Βάτραχοι”, (σκην. Κ. Φιλίππογλου, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου), “Μανόν” (σκην. Θ. Μοχόπουλος, Εθνική Λυρική Σκηνή), “Επιστροφή” (μουσικοθεατρική παράσταση, σύνθεση Ν. Γαλενιανός, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής) κ.α. Η εκπαιδευτική της δραστηριότητα περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια σε παιδιά, εφήβους και ηθοποιούς. Διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, είναι εξωτερική συνεργάτης του Εργαστηρίου θεάτρου “Ξένια Καλογεροπούλου”, ενώ από την τρέχουσα χρονιά είναι υπεύθυνη για την εφηβική ομάδα του εργαστηρίου. Επίσης είναι εξωτερική συνεργάτης του London Bubble και του BE-Festival. Έχει διδάξει στις σχολές BSA (Birmingham School of Acting) και στο National Theatre της Αγγλίας.