Ποιοι Είμαστε



Το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου ίδρυθηκε το 2004 από την Ξένια Καλογεροπούλου και την Πέγκυ Στεφανίδου.

Το Εργαστήρι λειτούργησε αρχικά ως παράρτημα του θεάτρου Πόρτα και από το 2012 μέχρι σήμερα λειτουργεί αυτόνομα (σε αγαστή συνεργασία με το θέατρο) ως Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία υπηρεσιών πολιτιστικής εκπαίδευσης.

Με βασική φιλοσοφία τη θεωρία του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama/Theatre in Education), λειτουργούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά από νηπιαγωγείο έως και λύκειο και σεμινάρια θεατρικής αγωγής για ενήλικες, για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, βιβλιοθηκονόμους, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά σε ομάδες παιδιών και εφήβων.


Ξένια Καλογεροπούλου

Xenia

Η Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1936 στην Αθήνα και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 στη Γαλλία και το 1958 στην Αθήνα.
Ερμήνευσε σε περισσότερα από 50 έργα, ρόλους κλασικού, σύγχρονου και παιδικού θεατρικού ρεπερτορίου.

Από το 1965 έως το 1975 σχημάτισε θίασο με τον Γιάννη Φέρτη με επωνυμία «Παιδική Σκηνή Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου» (1972) και την «Παιδική Σκηνή Ξένιας Καλογεροπούλου (1975), ενώ το 1984 ίδρυσε το δικό της θέατρο με επωνυμία «Πόρτα», όπου στέγασε το θεατρικό και παιδικό της θίασο. Ο θίασος αυτός ακόμη και σήμερα αποτελεί το μακροβιότερο επαγγελματικό θέατρο για παιδιά και νέους/ες στη χώρα μας.

Από το 1972 μέχρι σήμερα ο θίασός της παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου ως προς το καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό αποτέλεσμα. Παραστάσεις του θιάσου ανεβαίνουν και σε διεθνείς σκηνές, αναδεικνύοντας και στον Ευρωπαϊκό θεατρικό χώρο μια υψηλού επιπέδου αισθητική αναφορικά με το θέατρο για παιδιά και νέους/ες.
Η ίδια και ο θίασός της είναι από τους/τις εισηγητές/τριες του θεάτρου για βρέφη στο ελληνικό κοινό.

Το 2004, σε συνεργασία με την Πέγκυ Στεφανίδου, ιδρύει το «Εργαστήριο Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου» που μέχρι και σήμερα έχει ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στον χώρο του Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρονται: θεατρικά εργαστήρια για παιδιά κάθε ηλικίας, σεμινάρια θεατρικής αγωγής για ενήλικες όπως εκπαιδευτικούς και ηθοποιούς, αυτοτελή σεμινάρια καλλιτεχνών διεθνούς φήμης και προγράμματα εκπαιδευτικού θεάτρου σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το πολυσχιδές συγγραφικό έργο της κ. Ξένιας Καλογεροπούλου περιλαμβάνει συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά, όπως και έργων παιδικής λογοτεχνίας, μεταφράσεις και διασκευές. Ο «Οδυσσεβάχ», έργο σταθμός για τη δραματουργία στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, μεταφράζεται σε οκτώ γλώσσες ενώ η «Ελίζα» και «Το Σκλαβί» σε τρεις. Το 2001 το «Το Σκλαβί» αποσπά το βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν» και την ίδια χρονιά η κ. Ξένια Καλογεροπούλου τιμάται με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.

Έχει μεταφράσει 28 θεατρικά έργα.

Το 2015 έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Γράμμα στον Κωστή», αφιερωμένο στον δεύτερο σύζυγό της Κωστή Σκαλιόρα (δημοσιογράφο, μεταφραστή, επιφυλλιδογράφο, κριτικό του κινηματογράφου και του θεάτρου).

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στην ταινία «Η κυρά μας η μαμή» και συμμετείχε συνολικά σε 47 ταινίες, εκ των οποίων οι 3 ήταν ξένες. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Γάμος αλά… ελληνικά». Συμμετείχε επίσης σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές της κρατικής τηλεόραση.


Ιδρύτρια του Εργαστηρίου:
Πέγκυ Στεφανίδου

Γεννήθηκε και έζησε στην Aθήνα ενώ τον Ιούλιο του 2020 μετακομίζει στο Bad Krozingen της Γερμανίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης 11 ετών. Έχει κάνει σπουδές παιδοψυχολογίας και προσχολικής αγωγής και έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Δραματική Tέχνη στην Eκπαίδευση, MA in Drama in Education, U.C.E/University of Central England,UK. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου, σκηνοθεσίας, κίνησης, κουκλοθέατρου, αισθητικής και καλλιτεχνικής αγωγής στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Το Σεπτέμβριο του 2004 ιδρύει μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου και  διευθύνει το Εργαστήρι  Θεάτρου Ξένια Kαλογεροπούλου όπου πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο σεμινάρια θεατρικής αγωγής για ενήλικες και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.
Από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2020 είναι διορισμένη θεατρολόγος και υπεύθυνη κύκλου βιβλιοθήκης στην σχολή Χιλλ. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιδιών και νέων προσφύγων της δομής Ελαιώνα που διοργάνωσε η σχολή Χιλλ το 2016.
Έχει εργαστεί συστηματικά  ως εκπαιδευτικός Δράματος και Θεάτρου σε δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία της Aθήνας καθώς και στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, θεατρικούς οργανισμούς,  εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς ως επιμορφώτρια και εισηγήτρια στο αντικείμενο του Εκπαιδευτικού Δράματος και θεάτρου. Eίναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Eκπαιδευτικού Δράματος, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση, του N.A.T.D (National Association of the Teaching of Drama) και του London Drama.


Διεύθυνση Εργαστηρίου:
Αντωνία Βλάχου

Η Αντωνία Βλάχου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πολιτιστικής διαχείρισης, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθεάτρου, masterclass με αντικείμενο το θέατρο στην εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό δράμα από την Πέγκυ Στεφανίδου και τον Chris Cooper και έχει ολοκληρώσει το διετές σεμινάριο θεατρικής αγωγής στο Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου. Σήμερα φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Από το 2005 έως το 2009 έχει εργαστεί σε γραμματειακή υποστήριξη και στον τομέα επικοινωνίας και οργάνωσης στην εταιρία διανομής New Star και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Από το 2010 εργάζεται στο Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου. Έχει αναλάβει την οργάνωση παραγωγής σε επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού προγράμματα εκπαιδευτικού δράματος που εφαρμόστηκαν δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες της Αθήνας και της περιφέρειας. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Εργαστηρίου θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου.


Lida

Υπεύθυνη ομάδων παιδιών και εφήβων:
Λήδα Τουλουμάκου

Η Λήδα Τουλουμάκου γεννήθηκε στο Βόλο το 1986. Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί. Έχει παρακολουθήσει το διετές επιμορφωτικό σεμινάριο Εκπαιδευτικού Δράματος στο Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου και αυτοτελή σεμινάρια (drama και theatre in education) με την Πέγκυ Στεφανίδου και τον Chris Cooper. Εργάζεται ως ηθοποιός και ως εκπαιδευτικός.
Ως δασκάλα εκπαιδευτικού δράματος εργάστηκε το 2018-2019 στα εκπαιδευτήρια Αργύρη-Λαιμού όπου και σκηνοθέτησε την παιδική παράσταση “Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας” (διασκευή Χρύσας Σπηλιώτη, Θέατρο του Νέου Κόσμου). Από το 2017 έως και σήμερα εργάζεται στο Εργαστήρι Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου.
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με την ομάδα Νοσταλγία (“Αντεροβγάλτης”, θέατρο Rabbithole), 600 HIGHWAYMEN (“The Record-Made in USA”, Στέγη Γραμμάτων και τεχνών), Ειρήνη Ρουμελιωτάκη (“Motel”, TAF The Art Foundation) καθώς και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου (“Ο μικρός πρίγκηπας”, “Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα”) και την Ermira Goro (Arc For Dance Festival ,θέατρο Κιβωτός). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας τεχνών “Το Θέατρο του Πανικού” (Beton 7, Τριανόν) και μέλος της ομάδας GRAS (“Theresienstadt”, Θέατρο Επί Κολωνώ, Θέατρο Τζένη Καρέζη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά).


Chris

Σταθεροί Συνεργάτες:
Chris Cooper

Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, έχει διατέλεσει επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk) Γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (ΤΙΕ) και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με νέους ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.  Είναι από τους θεμελιωτές του theatre in education στην Αγγλία, με μεγάλη εμπειρία και υψηλότατης ποιότητας δουλειά, που έχει εμπνεύσει εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Στο κέντρο αυτής της κατεύθυνσης (ΤΙΕ) είναι ο κοινωνικός προβληματισμός και η σκέψη πάνω σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και ο τρόπος που προσεγγίζονται χρησιμοποιώντας  τεχνικές και ασκήσεις θεάτρου με σκοπό να καλλιεργηθεί η δημιουργική φαντασία (imagination in action).Άλλωστε ο θεατρικός συγγραφέας και θεμελιωτής βασικών αρχών της σύγχρονης θεατρικής φιλοσοφίας  και θεωρίας Edward Bond αποτελεί βασικό άξονα θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης για την Big Brum theatre Company  και τον Chris Cooper στον οποίο έχει ο ίδιος εμπιστευτεί την πρώτη παρουσίαση των πολλών έργων του και μάλιστα με την δική του συνεργασία.



Σοφία Πάσχου

Η Σοφία Πάσχου σπούδασε στη Δραματική Σχολή “Αρχή” και στη LISPA (London International School Of Performing Arts) στο Λονδίνο. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Pedagogical Training Program στη LISPA. Στη συνέχεια εντάχθηκε ως καθηγήτρια στο δυναμικό της σχολής και δίδαξε στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Patari Project”, με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “10cm Up”, “Οδύσσεια”, “Ο Μπαλ στον Αέρα”, “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο”, “Μύτη”, “Χιονάνοι”, “Θεογονία, Ένα Μεγάλο Γλέντι” (μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) και “Τέσσερις Εποχές” (Εναλλακτική Σκηνή Εθνική Λυρικής Σκηνής). Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Τραμπάλα” (Εθνικό Θέατρο), “Σκλαβί” (θέατρο Πόρτα, σε συν-σκηνοθεσία με τον Θ. Μοσχόπουλο), “Mute” (θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συν-σκηνοθεσία με τον Γιώργο Χρυσοστόμου) και “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Lilo Baur, Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, Dessislava Stefanova, με τις ομάδες Out of Chaos, Βabakas κ.α. Έχει επιμεληθεί την κίνηση στις παραστάσεις “Ιφιγένεια εν Ταύροις” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, ΚΘΒΕ), “Η Δίκη του Κ” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, θέατρο Πόρτα), “Άφιξις” (σκην. Ι. Βουλγαράκη, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου), “Καντίντ ή η Αισιοδοξία” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, θέατρο Πόρτα), “Φάρεναιτ 451” (σκην. Θ. Μοσχόπουλος, Φεστιβάλ Αθηνών), “Βάτραχοι”, (σκην. Κ. Φιλίππογλου, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου), “Μανόν” (σκην. Θ. Μοχόπουλος, Εθνική Λυρική Σκηνή), “Επιστροφή” (μουσικοθεατρική παράσταση, σύνθεση Ν. Γαλενιανός, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής) κ.α. Η εκπαιδευτική της δραστηριότητα περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια σε παιδιά, εφήβους και ηθοποιούς. Διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, είναι εξωτερική συνεργάτης του Εργαστηρίου θεάτρου “Ξένια Καλογεροπούλου”, ενώ από την τρέχουσα χρονιά είναι υπεύθυνη για την εφηβική ομάδα του εργαστηρίου. Επίσης είναι εξωτερική συνεργάτης του London Bubble και του BE-Festival. Έχει διδάξει στις σχολές BSA (Birmingham School of Acting) και στο National Theatre της Αγγλίας.


Εξωτερικοί Συνεργάτες:

Μάρθα Κλουκίνα, Γιάννα Δεληγιάννη, Μάρθα Δροσοφορίδη, Χριστίνα Πλατανιώτη, Φραγκίσκος Πάπαδακης, Δάφνη Δαυίδ, Αφροδίτη Σορώτου, Φλώρα Σπύρου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Lilo Baur, Δημήτρης Ήμελλος, Εύα Στεφανή, Άννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Μάτα Μάρα, Αιμιλία Μπαντούνα, Αντώνης Δαγκλίδης, Τριάδα Παπαδάκη, Αλίκη Ευγενίου, Aποστόλης Σταματόπουλος, Γιωργός Σεραφειμίδης, Αικατερίνη Αντωνακάκη (με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου), Antony Haddon (με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου), Saartje Oldenburg (με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας), Suzanne Lebeau (με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»).