Η Πέγκυ Στεφανίδου στο Εργαστήρι για τη χρονιά 2023-2024Η Πέγκυ Στεφανίδου στο Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου για τη χρονιά 2023-2024.


Το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου για άλλη μια χρονιά οργανώνει με την Πέγκυ Στεφανίδου, σεμινάρια επιμόρφωσης στο εκπαιδευτικό δράμα (δια ζώσης και διαδικτυακά) που απευθύνονται σε όσους δραστηριοποιούνται εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά σε ομάδες παιδιών και εφήβων.

Η Πέγκυ Στεφανίδου είναι εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και Ιδρύτρια του Εργαστηρίου.

Αναλυτικά:


Σεμινάριο σχεδιασμού και διδασκαλίας εκπαιδευτικού δράματος… με δυνατότητα διδασκαλίας στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου

Από 17/01/2024 έως 21/02/2024
Κάθε Τετάρτη, 19.00-21.30
Κόστος: 120 ευρώ


Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν παρακολουθήσει έστω και ένα πλήρες σεμινάριο από την Πέγκυ Στεφανίδου (είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης) στα πλαίσια των επιμορφωτικών σεμιναρίων του Εργαστηρίου.

Η εμπειρία μας από την προηγουμένη χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ταξιδέψαν στην Αθήνα και εφάρμοσαν σχεδιασμούς με την εποπτεία της Πέγκυ Στεφανίδου.

Το σεμινάριο συνεχίζει να είναι διαδικτυακό στο στάδιο του σχεδιασμού, ώστε να αφορά οποιονδήποτε που ζει και εργάζεται στην περιφέρεια ή και το εξωτερικό και επιθυμεί να το παρακολουθήσει.

Οι συμμετέχοντες πριν την τελική εφαρμογή θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Πέγκυ Στεφανίδου σε δια ζώσης διδασκαλία στις ομάδες παιδιών και εφήβων του εργαστηρίου (09/02-10/02).

Στη συνέχεια το σεμινάριο θα καταλήγει στη δια ζώσης διδασκαλία στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου (από προνήπιο έως Λύκειο) για όσους από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν με την εποπτεία της ίδιας (16/02-17/02).

Αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες του συγκεκριμένου σεμιναρίου θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν, μέσω της πλατφόρμας Zoom, τις παραπάνω διδασκαλίες που θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης από την Πέγκυ Στεφανίδου και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο στα θεατρικά εργαστήρια παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί όποιος από τους συμμετέχοντες δεν έχει την δυνατότητα φυσικής παρουσίας στο Εργαστήρι μας στην Αθήνα, να παρακολουθήσει το πλήρες σεμινάριο διαδικτυακά, χωρίς να στερηθεί τίποτα από το περιεχόμενό του.

Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Είναι πολύ σημαντικό που για μια ακόμη φορά θα έχουμε την δυνατότητα να εργαστούμε σε ένα σεμινάριο με ιδιαίτερο και απαιτητικό στόχο. Θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτό να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνατότητες και τους τρόπους ώστε να σχεδιάσουμε μαθήματα εκπαιδευτικού δράματος. Θα ακολουθήσουμε την διαδρομή από την φιλοσοφία του εκπαιδευτικού δράματος προς την τάξη, προς την διδασκαλία των δικών μας σχεδιασμών.

Στόχος είναι να ανακαλύψουμε τις αρχές σχεδιασμού στο Δράμα, όπως αυτές προκύπτουν από την θεωρία και γίνονται εργαλεία στα χέρια και την σκέψη. Μαζί θα ψάξουμε μέσα σε ιστορίες και θα δουλέψουμε ώστε στο τέλος του σεμιναρίου να έχουν όλοι καταλήξει στην πραγματοποίηση του δικού τους σχεδίου μαθήματος. Όσοι το επιθυμούν —και πάντα με την δική μου υποστήριξη— θα έχουν την ευκαιρία να διδάξουν αυτό που προετοίμασαν στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας. Και φυσικά θα έχουμε και μια τελευταία διαδικτυακή συνάντηση όπου όλοι μαζί θα αξιολογήσουμε και θα αποτιμήσουμε την εμπειρία μας. Το εκπαιδευτικό δράμα ξεκινά και καταλήγει στις πράξεις των ανθρώπων μέσα στις ιστορίες. Και αυτή η ευκαιρία, του να κάνουμε πράξεις όσα ξέρουμε και δεν ξέρουμε ακόμα, με συναρπάζει και με προκαλεί. Κυρίως γιατί θα το κάνουμε μαζί.

Πέγκυ ΣτεφανίδουΕκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education)
Ιδρύτρια του Εργαστηρίου
Διαδικτυακό Σεμινάριο Εκπαιδευτικό Δράμα και Κλασσικό Παραμύθι: O Κοντορεβιθούλης

Από 09/10 έως 13/11/2023
Κάθε Δευτέρα, 19.00-21.30
Σύνολο: 12.5 ώρες
Κόστος: 90 ευρώ

Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου με σκοπό να προσεγγίσουμε το κλασσικό παραμύθι.

Θα μας απασχολήσουν οι διαφορετικοί τρόποι αφήγησης, ο αυτοσχεδιασμός, η επιλογή των αντικειμένων, οι συγκεκριμένες λέξεις και εικόνες, ο χώρος και ο τόπος καθώς εντοπίζουμε και διερευνούμε τους ήρωες και τις πράξεις τους.

Πώς περνάμε από το γνωστό και ίσως δεδομένο στο να βρούμε το δικό μας κέντρο της ιστορίας και να δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά να “κρατηθούν” από αυτό και να το πάνε παραμέσα και παραπέρα ανακαλύπτοντας αυτά που συμβαίνουν μέσα τους και γύρω τους; Για ποιες ηλικίες παιδιών και για ποιές ομάδες νέων επιλέγουμε τα κλασικά παραμύθια; Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι αρχικά να απολαύσουμε εμείς ως ομάδα την αναζήτηση και την ανακάλυψη που μας επιφυλάσσει αυτή η εμπειρία.

Στην συνέχεια οργανώνοντας το αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις βασικές αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος και θα αποπειραθούμε να βάλουμε την βάση για νέους σχεδιασμούς μαθημάτων που θα προκύψουν από την ομάδα με αφορμή τα κλασικά παραμύθια που κουβαλάμε όλοι στις αποσκευές μας.

Αφορμή για αυτή την απόπειρα θα είναι η ιστορία του Κοντορεβιθούλη.

Τί μπορεί να είναι η ανέχεια; Πώς είναι μια κοινωνία ανέχειας; Με τί μπορούν οι «χαμηλότεροι» να την αντιμετωπίσουν; Όπως πάντα ρωτάμε, με την ελπίδα να προκαλέσουμε νέες και πιο δύσκολες ερωτήσεις καθώς θα ακολουθούμε τις διαδρομές αυτού του μικροκαμωμένου αγοριού, του Κοντορεβιθούλη. Τα δικά μας πετραδάκια που θα αφήνουμε σιγά σιγά πίσω μας ή και μπροστά μας, θα είναι μια αναζήτηση στα αντικείμενα μιας ιστορίας και πώς αυτά μπορούν να σημαδέψουν τον χάρτη του τοπίου του εκπαιδευτικού δράματος. Θα βυθιστούμε λοιπόν μέσα στην ιστορία αυτού του αγοριού και του κόσμου του, θα δοκιμάσουμε τρόπους διερεύνησης, θα ανακαλύψουμε «πράττοντας» την θεωρία του εκπαιδευτικού δράματος και έπειτα μέσα στην ασφάλεια της ομάδας μας, θα κάνουμε τις δικές μας απόπειρες εκπαιδευτικού σχεδιασμού στο πλαίσιο και την φιλοσοφία του εκπαιδευτικού δράματος.

Πέγκυ ΣτεφανίδουΕκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education)
Ιδρύτρια του Εργαστηρίου


Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του zoom. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, βιβλιοθηκονόμους και σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση και την λογοτεχνία δουλεύοντας με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό δράμα για πρώτη φορά.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Διαδικτυακό σεμινάριο Λογοτεχνικό έτος Άλκη Ζέη – Επιμόρφωση και Εκπαιδευτικό Δράμα -Ελλάδα στο Σήμερα και στο Πάντα

22-23-24 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή, 19.00-21.30
Σάββατο, 11.00-13.30
Κυριακή, 11.00-14.00
Σύνολο: 8 ώρες
Κόστος: 60 ευρώ

Λογοτεχνικό έτος Άλκη Ζέη, επιμόρφωση και εκπαιδευτικό Δράμα, Ελλάδα στο σήμερα και στο πάντα. Μοιάζει τόσο πυκνός και προκλητικός αυτός ο συνδυασμός που δεν θα μπορούσαμε να μην τον βάλουμε στο μικροσκόπιο των συναντήσεων μας. Μέσα λοιπόν από τον κόσμο που προτείνει η Άλκη Ζέη θα αναζητήσουμε και εμείς το υλικό μας για να συνδεθούμε με οικουμενικές αλήθειες και κοινωνικά διλλήματα. Πώς το εκπαιδευτικό δράμα μπορεί να ψάξει και να βρει μέσα σε αυτές τις ιστορίες τις δικές του διαδρομές; Ποιά είναι η πορεία ή οι πορείες από το λογοτεχνικό κείμενο, από τα λόγια του συγγραφέα στα σχέδια μαθήματος εκπαιδευτικού δράματος και εντέλει στα ίδια τα παιδιά; Πώς διαγράφεται και βιώνεται μια τέτοια εμπειρία; Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται με σκοπό να προκαλέσουν νέες ερωτήσεις και αναρωτήσεις μέσα στην ομάδα μας.Πέγκυ ΣτεφανίδουΕκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education)
Ιδρύτρια του ΕργαστηρίουΔίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.


Για πληροφορίες και εγγραφές:
Ωράριο Γραμματείας (μόνο τηλεφωνικά):
Δευτέρα – Πέμπτη:
11:00-14:00
Τετάρτη & Πέμπτη: 18:00-21:00
σταθερό: 210 3249829
κινητό: 6977843378
email: info@ergastiritheatroukalogeropoulou.com