Masterclass: Η δύναμη της αφήγησης στη σύγχρονη πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TiE)

Masterclass: Η δύναμη της αφήγησης στη σύγχρονη πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TiE)

Το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου διοργανώνει δια ζώσης masterclass με τον Chris Cooper, συγγραφέα, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Accident Time (UK).

Στο master class θα διερευνήσουμε το νέο έργο του Chris Cooper “Το Σχοινί”, που γράφτηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το έργο, σε παραγωγή του Εργαστηρίου Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου, ανατέθηκε στον Chris Cooper στα πλαίσια του προγράμματος “Θέατρο στην Εκπαίδευση” (Theatre in Education) και θα περιοδεύσει από το φθινόπωρο σε Λύκεια της Αθήνας.

Στα πλαίσια του master class οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Theatre in Education που θα παρουσιαστεί στα σχολεία από την ομάδα του Εργαστηρίου.

Aναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα

Το master class αφορά όσους δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά με ομάδες παιδιών και εφήβων.
Η διδασκαλία θα γίνει στα αγγλικά.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής σεμιναρίου:
Τετάρτη 15/11, 18.00-21.00,
Σάββατο 18/11, 15.00-19.00,
Κυριακή 19/11, 15.00-19.00,
Σύνολο: 11 ώρες.
Κόστος: 120 ευρώ.
Σχολή Χιλλ, οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 22

Ένα δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα, στην πόλη. Μια γυναίκα και μια νέα έφηβη έρχονται αντιμέτωπες. Η καθεμιά ισχυρίζεται ότι η άλλη είναι εισβολέας στο σπίτι της. Και οι δύο κουβαλούν πληγές. Η έφηβη αιμορραγεί.

Γυναίκα: (Ασφαλίζοντας τον επίδεσμο) Πονάει; (Το κορίτσι κουνάει το κεφάλι της) Ωραία. (Παύση. Άλλη μια ταινία επιδέσμου) Ναι. Συμμορίες νέων, και κάποιοι άλλοι αρκετά μεγαλύτεροι που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα, τρομοκρατούν. Τη νύχτα κυρίως, ξέρεις. Ξεκινά με γκράφιτι. (Άλλη μια ταινία) Μετά φυλλάδια. Άσχημα αισθήματα. Ρατσιστικά…. Να, αυτό θα πρέπει να κρατήσει μέχρι να φτάσεις στο νοσοκομείο. Λοιπόν, για να δούμε και αυτά. (Βρέχει περισσότερο το βαμβάκι και αρχίζει να καθαρίζει τα δάχτυλα καθώς μιλάει. Η κοπέλα σφίγγεται από δυσφορία) Μετά έρχονται οι πέτρες στα παράθυρα, και φυσικά κάποιος κρετίνος θα το τραβήξει περισσότερο και να πετάξει ένα πανί βουτηγμένο στη βενζίνη μέσα από την πόρτα.”

Επεισόδιο Τρίτο – Το Σχοινί

Το master class θα διερευνήσει την ταυτότητα και τις σχέσεις μεταξύ του κοινωνικά κατασκευασμένου εαυτού και της κουλτούρας. Η σχέση αυτή χτίζεται κυρίως με βάση πρακτικές που επηρεάζονται από πεποιθήσεις και αξίες, οι οποίες είναι τόσο παγιωμένες όσο και ασυνείδητες. Αυτό που μας κάνει αυτούς που είμαστε είναι μια σύνθετη συνύφανση αφηγήσεων και ιστορικών διαδικασιών που διαμορφώνουν το παρόν και, με τη σειρά τους, σφυρηλατούν το μέλλον.

Το masterclass είναι βιωματικό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Theatre in Education που θα παρουσιαστεί στα σχολεία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το έργο για να διερευνήσουν το πώς οι αφηγήσεις μπορούν να καθορίσουν τις πεποιθήσεις και τις δράσεις, και πώς το δράμα, η διαδραμάτιση και η σύγχρονη πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TiE) μπορούν να μας βοηθήσουν να υπερβούμε την ιδεολογία και να αντιμετωπίσουμε τα συνειδητά και ασυνείδητα αιτήματα του να πάρουμε την ευθύνη για τους εαυτούς μας και τους άλλους.

Chris Cooper,
συγγραφέας, σκηνοθέτης,
καλλιτεχνικός διευθυντής της Accident Time (UK)


Για πληροφορίες και εγγραφές:
Ωράριο Γραμματείας (μόνο τηλεφωνικά):
Δευτέρα – Πέμπτη:
11:00-14:00
Τετάρτη & Πέμπτη: 18:00-21:00
σταθερό: 210 3249829
κινητό: 6977843378
email: info@ergastiritheatroukalogeropoulou.com

Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου