πρόγραμμα Theatre in Education για εφήβουςΤο Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου παρουσιάζει το πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου (Theatre in Education) του Chris Cooper, συγγραφέα, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικού διευθυντή της Accident Time (UK)

“Το Σχοινί”.

Το έργο γράφτηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή.
Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.

Το φθινόπωρο αυτό, το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου θα ξεκινήσει την περιοδεία σε δευτεροβάθμια σχολεία ενός νέου προγράμματος Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TiE), βασισμένο στο θεατρικό έργο το «Το Σχοινί» που ανατέθηκε στον Chris Cooper στα πλαίσια του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα εξετάσει τη μικρασιατική καταστροφή υπό την οπτική του σήμερα. Θα διερευνήσει την ταυτότητα και τις σχέσεις μεταξύ του κοινωνικά κατασκευασμένου εαυτού και της κουλτούρας. Αυτό που μας κάνει αυτούς που είμαστε είναι μια σύνθετη συνύφανση αφηγήσεων και ιστορικών διαδικασιών που διαμορφώνουν το παρόν και, με τη σειρά τους, σφυρηλατούν το μέλλον.

Το πρόγραμμα ερμηνεύουν εκπαιδευτικοί θεάτρου, μόνιμοι συνεργάτες του Εργαστηρίου μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου στο οποίο συνδυάζεται το θέατρο και η συμμετοχή των παιδιών με σκοπό να τους προσφέρει μία δυνατή εμπειρία διερευνώντας μαζί τους πως η ταυτότητα μας και οι αφηγήσεις (ιστορίες) μας καθορίζουν ποιοι είμαστε και πώς βλέπουμε τον κόσμο.

Συγγραφέας: Chris Cooper
Σκηνοθέτης: Φραγκίσκος Παπαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νόνη Ζαννή

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί/ εκπαιδευτικοί θεάτρου:
Λήδα Τουλουμάκου, Λία Αγλαΐα Καράμπελα
Παραγωγή: Εργαστήρι θεάτρου-Ξένια Καλογεροπούλου

Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: 30
Διάρκεια: δύο σχολικές ώρες

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο χώρο του σχολείου.

Πληροφορίες και κρατήσεις:
Αντωνία Βλάχου,
Διευθύντρια Εργαστηρίου
2103249829 /6977843378

Λίγα λόγια από τον Chris Cooper για το θέατρο στην Εκπαίδευση (Τheatre in Education).
Απόσπασμα από το βιβλίο Edward Bond and the Dramatic Child

Η βάση του TIE είναι η χρήση του θεάτρου ως εργαλείου μάθησης. Οι ομάδες Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TIE) απασχολούν ηθοποιούς-δασκάλους που εργάζονται με μία τάξη τη φορά. Αυτό είναι κρίσιμο για τη δουλειά μας, η οποία είναι υψηλά συμμετοχική, απαιτώντας το υψηλότερο δυνατό ποσοστό δασκάλου προς μαθητή, και το διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη μορφή θεάτρου, συμπεριλαμβανομένου του Θεάτρου για Νέους.

Στο TIE, η μάθηση δεν είναι υποκειμενική, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του θεάτρου επιχειρεί να αντηχήσει στις δικές μας ζωές, προκειμένου να φτάσει σε νέες κοινωνικές κατανοήσεις για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, για να εξερευνήσει την ανθρώπινη κατάσταση και συμπεριφορά, ώστε να ενσωματωθεί στο νου των νέων ανθρώπων και να τους κάνει πιο ανθρώπινους, όπως δηλώνει ο Bond, επιτρέποντάς τους να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Ένα χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι η απόσταση που παρέχει. Στο θέατρο δεν αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή, αλλά την πραγματικότητα μέσα από μια φαντασία. Το TIE χρησιμοποιεί αυτό για να ελκύσει τους νέους ανθρώπους. To φανταστικό πλαίσιο σημαίνει ότι το υλικό μάθησης υπόκειται στον έλεγχο του παιδιού, που μπορεί να εμπλακεί με την ουσία της κατάστασης με ασφάλεια.

Chris Cooper,
συγγραφέας, σκηνοθέτης,
καλλιτεχνικός διευθυντής της Accident Time (UK)


Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου:
Ναυάρχου Νικοδήμου 22, 105 57 Αθήνα
Σταθμός Μετρό: Σύνταγμα
Σταθμός ΗΣΑΠ: Μοναστηράκι
Για πληροφορίες και εγγραφές: 6977843378
Facebook