Κινηματογραφικό Εργαστήρι για εφήβους

Φτιάχνοντας μια Ταινία με Εφήβους

Το Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου σε συνεργασία με τη Cinemathesis οργανώνει κινηματογραφικό εργαστήρι για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με την Γιάννα Δεληγιάννη, Σκηνοθέτις, Ιδρύτρια Cinemathesis, και τον Χρήστο Πετρόπουλο, Κινηματογραφιστή, Φωτογράφο.

Καλούμε τους έφηβους να βιώσουν τα πρώτα κινηματογραφικά τους βήματα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών και των θεμελιωδών προσεγγίσεων της Έβδομης Τέχνης, ακολουθώντας καλές πρακτικές μη τυπικής εκπαίδευσης σε 6 εβδομαδιαίες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2023.

Στην πρώτη φάση των συναντήσεων, γίνεται μύηση των μαθητών με διαφορετικές πτυχές κάθε τέχνης όπως την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις παραστατικές τέχνες και τις τέχνες σύγχρονου πολιτισμού, όπως τα κόμικς και τη φωτογραφία, πάντα με πυρήνα τον κινηματογράφο. Στόχος είναι να αποκτήσουν εργαλεία έκφρασης, να απελευθερώσουν δεξιότητες, να αναζητήσουν τρόπους επικοινωνίας και προσωπικές «ποιότητες» μέσα από την τέχνη και να καλλιεργήσουν αισθητικά κριτήρια.

Στη δεύτερη φάση, δίνουμε βάση στην κινηματογραφική αφήγηση, τις τεχνικές και τα βασικά βήματα κινηματογράφησης, στη δημιουργία ρευμάτων και κινηματογραφικών ειδών. Έμφαση δίνεται στις τεχνικές έρευνας και δημιουργίας ταινιών ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και κινουμένου σχεδίου, στη σεναριακή τους δομή και σε μεικτές κινηματογραφικές τεχνικές που μετουσιώνουν την τεχνική σε τέχνη. Θα μοιραστούμε αποσπάσματα ταινιών μέσα από την ίδια την ιστορία του μέσου και θα καλέσουμε τους έφηβους να εμβαθύνουν στις πειραματικές ματιές πρωτοπόρων και εμβληματικών σκηνοθετών της έβδομης τέχνης.

Στην τρίτη φάση των συναντήσεων, ξεκινά η χαρά της παρατήρησης της προσωπικής αναζήτησης στο περιβάλλον και η καταγραφή με όχημα τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση της κινηματογραφικής γλώσσας και στόχο τη συλλογική δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Αναζητούμε την σύγχρονη ταυτότητα της εποχής και προτρέπουμε τους έφηβους να αναγνωρίσουν το βίωμα που επιστρέφει με καλλιτεχνική έκφραση και να αναζητήσουν τον άνθρωπο σε δεδομένο χρόνο και τόπο, αλλά με διαφορετικό υπόβαθρο, οπτική, μνήμη και μέλλον ο καθένας.

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής σεμιναρίου:
Κάθε Σάββατο από 14/01/2023 έως 18/02/2023, 17.00-19.00,
Κόστος: 160 ευρώ.

Για πληροφορίες και εγγραφές:
Ωράριο Γραμματείας (μόνο τηλεφωνικά):
Δευτέρα – Πέμπτη
, 11:00-14:00.
σταθερό: 210 3249829
κινητό: 6977843378
email: info@ergastiritheatroukalogeropoulou.com
Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.